Αντικαπνιστικό πρόγραμμα μέσω Ωτοβελονισμού

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΩ ΩΤΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
Ο Ωτοβελονισμός είναι μία φυσική μέθοδος διακοπής καπνίσματος, ανώδυνη, ακίνδυνη και προσιτή. Προτείνονται ένας έως πέντε κύκλοι θεραπειών ανάλογα με την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου, το περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται, την χρήση ή όχι ψυχοφαρμάκων αλλά και άλλων παραμέτρων.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ο Ωτοβελονισμός είναι μία φυσική μέθοδος διακοπής καπνίσματος, ανώδυνη, ακίνδυνη και προσιτή. Προτείνονται ένας έως πέντε κύκλοι θεραπειών ανάλογα με την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου, το περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται, την χρήση ή όχι ψυχοφαρμάκων αλλά και άλλων παραμέτρων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η απόφαση διακοπής του καπνίσματος και όχι τα χρόνια και η συχνότητά του (αριθμός τσιγάρων).

Η απότομη διακοπή λήψης νικοτίνης αναγκάζει τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε μια διαφορετική καθημερινότητα. Ταυτόχρονα υποχρεώνει τον εγκέφαλο να παράγει τις δικές του ουσίες (β-ενδορφίνη, ακετυλοχολίνη, ντοπαμίνη) που θα αντικαταστήσουν την ευφορική, αντικαταθλιπτική και τονωτική δράση της νικοτίνης. Η προσαρμογή απαιτεί χρόνο (4-6 μήνες) και στο διάστημα αυτό ο πρώην καπνιστής δυσκολεύεται να λειτουργήσει κανονικά.

Πολλές μελέτες που σχετίζονται με απεξάρτηση από ουσίες αναφέρουν ότι ο Ωτοβελονισμός δημιουργεί ζωτικότητα και ευφορία, ισχυροποιεί τη θέληση και ελέγxει την επιθυμία. Συμβάλει στη μείωση της προσπάθειας του καπνιστή, της έντασης και της διάρκειας του συνδρόμου στέρησης. Οι μικροσκοπικές βελόνες παραμένουν στη θέση τους για ένα διάστημα ημερών και αφαιρούνται για 2 εικοσιτετράωρα. Το πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή 6 – 8 ώρες μετά τη θεραπεία. Την επόμενη ημέρα θα υπάρχει μειωμένη επιθυμία για κάπνισμα χωρίς συμπτώματα στέρησης. Εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί μετά το πέρας των θεραπειών, απαιτείται η χρήση ενός πολυπλοκότερου πρωτοκόλλου θεραπείας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο