physio4u Logo trasparent

Share it

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
physio4u Logo trasparent

Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Ο εγκέφαλος λειτουργεί όπως ένας υπολογιστής υψηλής τεχνολογίας ο οποίος μπορεί να χάσει μέρος των προγραμμάτων του όταν ένα τσιπ ή ένα κύκλωμα υπολειτουργεί. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον εγκέφαλο ο οποίος επίσης μπορεί να χάσει μέρος της λειτουργικότητάς του ως αποτέλεσμα των βλαβών από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Καθώς ελέγχει το νευρικό σύστημα, οι βλάβες σε αυτόν μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της ομιλίας, παράλυση, απώλεια της όρασης, διαταραχές στην ισορροπία και τη βάδιση ακόμα και σε απώλεια συνείδησης. Τα κλινικά ευρήματα ποικίλουν ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση της εγκεφαλικής βλάβης.

Το εγκεφαλικό μπορεί να προκληθεί από μια απόφραξη στην κυκλοφορία του αίματος (ισχαιμικό), ή την ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο (αιμορραγικό). Περίπου το 80% των εγκεφαλικών είναι ισχαιμικά επεισόδια. Στην πρώτη περίπτωση διακόπτεται η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθαίνουν και στην δεύτερη συγκέντρωση αίματος που ασκεί υπερβολική πίεση στον εγκέφαλο.

Τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κολπική μαρμαρυγή, η υπερχοληστεριναιμία, η στένωση καρωτίδας, η υπνική άπνοια, το κάπνισμα και η διατροφή. Εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να συμβούν και σε μικρότερες ηλικίες, που συνήθως οφείλονται σε μεταβολικά, ανοσολογικά και αιματολογικά νοσήματα.

Η μόνη αντιμετώπιση για τα ΙΑΕΕ είναι η θρομβόλυση, η οποία αποτελεί μια επιθετική μέθοδο, σωτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις. Εφαρμόζεται μόνο σε ασθενείς που φτάνουν έγκαιρα στο νοσοκομείο (1-2ώρες), με χρονικό παράθυρο έναρξης της θεραπείας τις 4,5 ώρες.

Ο βασικός στόχος της Φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση είναι η βελτίωση των κινητικών δυσλειτουργιών των ασθενών με σκοπό την ανεξαρτησία τους και την επανένταξη τους στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον. Στόχος δεν είναι η θεραπεία των νεκρών νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου αλλά η διόρθωση των νευρομυϊκών λειτουργιών του ασθενούς, εκπαιδεύοντας τμήματα του εγκεφάλου που βρίσκονται σε αχρηστία.

Η πορεία της αποκατάστασης ενός ασθενούς με εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι ίδια για όλους.    Η παρούσα περιγραφή για την Φυσικοθεραπεία στα εγκεφαλικά επεισόδια είναι γενική γιατί κάθε ασθενής ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα μετά από φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση.

Διαβάστε περισσότερα νέα από το Blog μας

Οστικό οίδημα - physio4u Αλεξανδρούπολη

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού, αποτελεί ένα είδος κάκωσης και προκαλείται από υπέρχρηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστό αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Διάβασε περισσότερα
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου στο βόλλευ και τρόποι πρόληψης

Το βόλεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο και η Διεθνής Ομοσπονδία εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια παίκτες σε 138 χώρες. Το γεγονός ότι οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους, καθιστά το βόλεϊ ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Στηρίξτε σωστά το σώμα σας

Η φυσιολογική φθορά, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η καθημερινή καταπόνηση από θέσεις ακατάλληλες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σώμα μας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την κακή μας συνήθεια να γέρνουμε το στήθος προς τα εμπρός και να υιοθετούμε παρατεταμένες θέσεις τότε η κατάσταση χειροτερεύει αφού αυξάνεται δραματικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. 

Διάβασε περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥΣ;

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 – 3 ετών είναι να περπατά ή να στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του. Ένα ποσοστό όμως των παιδιών (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Διάβασε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο