physio4u Logo trasparent

Share it

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
physio4u Logo trasparent

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή διαταραχή του μυοσκελετικού συστήματος και χαρακτηρίζεται από αργό και βαθμιαίο εκφυλισμό του χόνδρου των αρθρώσεων. Προσβάλλει περίπου το 50% του πληθυσμού και των δύο φύλων και συχνότερα τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Χαρακτηρίζεται ως υπερτροφική αρθρίτιδα γιατί υπερπαράγει οστεοϊνώδη ιστό (οστεόφυτα) σαν αντίδραση στις έντονες καταστροφές του αρθρικού χόνδρου.

Η κλινική εικόνα μιας ΟΑ του γόνατος χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που συνοδεύονται από οίδημα, ερυθρότητα, θερμότητα, πόνο και δυσκαμψία. Όσο εξελίσσεται η νόσος οι εξάρσεις γίνονται συχνότερες, η ένταση του πόνου αυξάνεται και προκαλείται δυσκολία στη βάδιση με μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δυστυχώς ο πόνος είναι ανθεκτικός στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στην κορτιζόνη και στα απλά αναλγητικά. Προέρχεται από βλάβες στα διάφορα μόρια της άρθρωσης, πλην του αρθρικού χόνδρου διότι δεν διαθέτει αλγοϋποδοχείς.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες εκδήλωσης ΟΑ είναι η ηλικία, οι εμβιομηχανικοί, η αύξηση βάρους, το επάγγελμα, οι τραυματισμοί, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες και τοπικές νόσοι (οστεονέκρωση) κ.α.

Στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η βελτίωση της λειτουργικότητας της άρθωσης. Στα αρχικά στάδια η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον έλεγχό της, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο.

Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει με ποικίλους τρόπους και μεθόδους, στην βελτίωση του εύρους κίνησης, στην ενδυνάμωση των μυών και στην επανεκπαίδευση της βάδισης. Είναι ο ειδικός που θα συντάξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης και θα εκπαιδεύσει τον ασθενή σε αυτό. Το ασκησιολόγιο θα πρέπει να είναι εποπτευόμενο και να συνδυάζει δύναμη, αντοχή, συντονισμό, ισορροπία και λειτουργικότητα. Ανά τακτά διαστήματα ο φυσικοθεραπευτής επαναξιολογεί, καθοδηγεί και κάνει αλλαγές όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Τα φυσικά μέσα που χρησιμοποιούνται στην συντηριτική θεραπεία είναι Tecar, Tens, Kinesio Taping, Ηλεκτροθεραπεία, Ωτοβελονισμός κ.α.

Στο τελικό στάδιο εκφύλισης του χόνδρου ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια φυσικοθεραπεία για ταχύτερη αποκατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα νέα από το Blog μας

Οστικό οίδημα - physio4u Αλεξανδρούπολη

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού, αποτελεί ένα είδος κάκωσης και προκαλείται από υπέρχρηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστό αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Διάβασε περισσότερα
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου στο βόλλευ και τρόποι πρόληψης

Το βόλεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο και η Διεθνής Ομοσπονδία εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια παίκτες σε 138 χώρες. Το γεγονός ότι οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους, καθιστά το βόλεϊ ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Στηρίξτε σωστά το σώμα σας

Η φυσιολογική φθορά, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η καθημερινή καταπόνηση από θέσεις ακατάλληλες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σώμα μας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την κακή μας συνήθεια να γέρνουμε το στήθος προς τα εμπρός και να υιοθετούμε παρατεταμένες θέσεις τότε η κατάσταση χειροτερεύει αφού αυξάνεται δραματικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. 

Διάβασε περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥΣ;

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 – 3 ετών είναι να περπατά ή να στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του. Ένα ποσοστό όμως των παιδιών (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Διάβασε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο