physio4u Logo trasparent

Share it

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
physio4u Logo trasparent

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Μία κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τμήμα της σπονδυλικής στήλης, όμως η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στην οσφυϊκή μοίρα και κυρίως σε άντρες ηλικίας 25-50 ετών. Επιβαρυντικοί και προδιαθεσιακοί παράγοντες είναι το παρατεταμένο κάθισμα, το σκύψιμο, επαγγέλματα με επαναλαμβανόμενες άρσεις φορτίων, η έλλειψη άσκησης κ.α. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της κήλης και το σημείο εντόπισής της. Αυτά είναι: οξύς ή χρόνιος πόνος στη μέση (οσφυαλγία), σε εμπλοκή της ρίζας κάποιου νεύρου μπορεί να υπάρχει αναφερόμενος πόνος, μούδιασμα ή παραισθησία στα κάτω άκρα (ισχιαλγία). Επίσης μυϊκός σπασμός, απώλεια της λόρδωσης στη μέση και επιδείνωση των συμπτωμάτων με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Κάποιες φορές δημιουργείται ανταλγική σκολίωση, δηλαδή παρέκλιση του σώματος στην ακούσια αντίδραση του ατόμου να μην πονάει στο σημείο που πιέζεται η ρίζα. Σε πολύ σοβαρές καταστάσεις, όπως στην ιππουριδική συνδρομή, παρατηρείται αδυναμία των κάτω άκρων, αναισθησία τύπου σέλας, προβλήματα στην ούρηση κ.α. Απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Η ακριβής διάγνωση της κήλης τίθεται με τη μαγνητική τομογραφία, όμως και η απλή ακτινογραφία είναι χρήσιμη στη διαφοροδιάγνωση από άλλες καταστάσεις, όπως όγκοι, στένωση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος. Δεν σημαίνει πως όποιος έχει κήλη θα πρέπει απαραιτήτως να πονάει καθώς μεγάλο ποσοστό παραμένει ασυμπτωματικό. Η συντριπτική πλειοψηφία της οσφυαλγίας οφείλεται σε δισκογενή προβλήματα, με προεξάρχοντα την προβολή ή την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η μέθοδος McKenzie (Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατάλληλης αξιολόγησης και θεραπείας του σπονδυλικού πόνου. Οι αρχές θεραπείας θα εφαρμοστούν με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, οι οδηγίες θα είναι εξατομικευμένες και θα έχουν στόχο στις γρήγορες και παραμένουσες βελτιώσεις, τόσο στη συμπτωματική, όσο και στη λειτουργική εικόνα του ασθενούς.

Οι θεραπευτικές ασκήσεις είναι συγκεκριμένες, εύκολες και στοχευμένες με δεδομένη συχνότητα και αριθμό επαναλήψεων μέσα στην ημέρα, ώστε σε ελάχιστο χρόνο, ο ασθενής να βελτιώνει διαρκώς και σταθερά την κλινική του εικόνα. Δίνονται επίσης οδηγίες για την αποφυγή προδιαθεσικών ή προκλητικών παραγόντων. Σταδιακά ο ασθενής καθίσταται πλήρως ανεξάρτητος από τον θεραπευτή και μαθαίνει να διαχειρίζεται μόνος του το πρόβλημά του. Με τη μέθοδο McKenzie έχει αποφευχθεί μεγάλο ποσοστό προγραμματισμένων χειρουργείων για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και πλέον η μέθοδος έχει κερδίσει την αναγνώριση των χειρουργών ορθοπαιδικών και νευροχειρουργών. Όταν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει να περιορίσει τη συμπτωματολογία του ασθενούς ή όταν υπάρχουν σοβαρές νευρολογικές βλάβες επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση.

Διαβάστε περισσότερα νέα από το Blog μας

Οστικό οίδημα - physio4u Αλεξανδρούπολη

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού, αποτελεί ένα είδος κάκωσης και προκαλείται από υπέρχρηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστό αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Διάβασε περισσότερα
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου στο βόλλευ και τρόποι πρόληψης

Το βόλεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο και η Διεθνής Ομοσπονδία εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια παίκτες σε 138 χώρες. Το γεγονός ότι οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους, καθιστά το βόλεϊ ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Στηρίξτε σωστά το σώμα σας

Η φυσιολογική φθορά, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η καθημερινή καταπόνηση από θέσεις ακατάλληλες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σώμα μας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την κακή μας συνήθεια να γέρνουμε το στήθος προς τα εμπρός και να υιοθετούμε παρατεταμένες θέσεις τότε η κατάσταση χειροτερεύει αφού αυξάνεται δραματικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. 

Διάβασε περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥΣ;

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 – 3 ετών είναι να περπατά ή να στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του. Ένα ποσοστό όμως των παιδιών (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Διάβασε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο