Η λειτουργική κύφωση αναφέρεται στην κατάσταση παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης που δημιουργεί μια υπέρμετρη πρόσθια κύρτωση λόγω κακής στάσης. Συνήθως τα άτομα που παρουσιάζουν λειτουργική κύφωση είναι παιδιά στην εφηβική ηλικία, τα οποία περνούν αρκετές ώρες καθημερινά σε μία κακή στάση ή ενήλικες οι οποίοι λόγω τρόπου ζωής ή εργασίας, αποκτούν μια κυφωτική στάση. Ειδικότερα στις μέρες μας λόγω της παρατεταμένης χρήσης υπολογιστών, κινητών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλά και λόγω του επιβαρυμένου προγράμματος με σχολεία,φροντιστήρια κτλ., εμφανίζουν αρκετά υψηλά ποσοστά λειτουργικής κύφωσης με μια επικράτηση στο γυναικείο φύλο.
Η διαφορική διάγνωση από την κύφωση τύπου Scheuermann γίνεται κλινικά και ακτινολογικά. Κλινικά, στην λειτουργική κύφωση παρατηρείται χαλαρή στάση, όμως στο τεστ επίκυψης δεν παρουσιάζεται ύβος στην πλάτη. Ακτινολογικά, στην λειτουργική κύφωση παρατηρείται κυφωτική γωνία μεγαλύτερη από 45 μοίρες, χωρίς όμως σφηνοειδή παραμόρφωση των σπονδύλων όπως στην κύφωση τύπου Scheuermann. Η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη ώστε να αποφασισθεί η κατάλληλη αντιμετώπισή της. Η λειτουργική κύφωση είναι εύκολα αναστρέψιμη με την εφαρμογή ενός κατάλληλου προγράμματος θεραπευτικής άσκησης που βασίζεται στην κινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης και στην εκπαίδευση διατήρησης της σωστής στάσης στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ο απεικονιστικός έλεγχος είναι αναγκαίος για να ελεγχθεί η βαρύτητα της πρόσθιας κύρτωσης της σπονδυλικής στήλης και να καταγραφούν τυχόν συνοδές παραμορφώσεις της (π.χ. σκολίωση). Είναι σημαντικό πως στην λειτουργική κύφωση, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κηδεμόνας καθώς η χρήση του χαλαρώνει ακόμα περισσότερο το μυϊκό σύστημα και έχει ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες, αν πρόκειται για παιδί. Τα άτομα που πάσχουν από λειτουργική κύφωση ανταποκρίνονται πολύ θετικά στο θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς.