physio4u Logo trasparent

Share it

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
physio4u Logo trasparent

Μεταταρσαλγία Και Πτώση Μεταρσίου

Με τον όρο μεταταρσαλγία περιγράφεται ο πόνος στο κάτω και μπροστά μέρος του ποδιού που εντοπίζεται συνήθως κάτω από τις κεφαλές του 2ου, 3ου ή 4ου μεταταρσίου. Πρόκειται για βαθύ και σταθερό πόνο που μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος.

Στη μεταταρσαλγία κάποιο από τα μακριά οστά που καταλήγουν στα δάκτυλα, έχει υποστεί «πτώση», δηλαδή ακουμπάει με μεγαλύτερη πίεση στη κάτω επιφάνεια του ποδιού. Έτσι ανάλογα με το βαθμό ορθοστασίας, το σωματικό βάρος, τον τύπο υποδήματος που φοράει ο άνθρωπος και τα εδάφη στα οποία κινείται, τα συμπτώματα θα εμφανιστούν νωρίτερα ή αργότερα. Προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες λόγω της αυξημένης χρήσης ψιλοτάκουνων ή στενών υποδημάτων. Όταν η πάθηση εμφανίζεται στους άντρες, συνήθως κρύβει σοβαρότερους προδιαθεσικούς παράγοντες όπως βαριά πλατυποδία, βλαισοπλατυποδία κ.α. Αποτέλεσμα της πίεσης είναι η εμφάνιση σκληρύνσεων και δερματικών κερατωμάτων (κάλοι). Μερικές φορές η μακροχρόνια πτώση του μεταταρσίου, μπορεί να συνοδεύεται και από παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου το οποίο συνδέεται με το μετατάρσιο.

Η διάγνωση περιλαμβάνει την λήψη ιστορικού σε συνδυασμό με κλινική εξέταση. Σπάνια μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις όπως διαγνωστικό υπερηχογράφημα, πελματογράφημα, ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Αν και γενικά δεν είναι σοβαρή, η μεταταρσαλγία μπορεί να διαταράξει τις καθημερινές δραστηριότητες. Η συντηρητική θεραπεία, όπως πάγος, ελαστική περίδεση (kinesio taping), ορθωτικά βοηθήματα και ανάπαυση, συχνά ανακουφίζουν τα συμπτώματα. Η χρήση κατάλληλων υποδημάτων με πέλματα που απορροφούν τους κραδασμούς μπορεί να αποτρέψει ή να ελαχιστοποιήσει τα μελλοντικά προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα νέα από το Blog μας

Οστικό οίδημα - physio4u Αλεξανδρούπολη

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού, αποτελεί ένα είδος κάκωσης και προκαλείται από υπέρχρηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστό αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Διάβασε περισσότερα
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου στο βόλλευ και τρόποι πρόληψης

Το βόλεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο και η Διεθνής Ομοσπονδία εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια παίκτες σε 138 χώρες. Το γεγονός ότι οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους, καθιστά το βόλεϊ ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Στηρίξτε σωστά το σώμα σας

Η φυσιολογική φθορά, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η καθημερινή καταπόνηση από θέσεις ακατάλληλες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σώμα μας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την κακή μας συνήθεια να γέρνουμε το στήθος προς τα εμπρός και να υιοθετούμε παρατεταμένες θέσεις τότε η κατάσταση χειροτερεύει αφού αυξάνεται δραματικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. 

Διάβασε περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥΣ;

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 – 3 ετών είναι να περπατά ή να στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του. Ένα ποσοστό όμως των παιδιών (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Διάβασε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο