physio4u Logo trasparent

Share it

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
physio4u Logo trasparent

Τενοντοπάθεια Επιγονατιδικού Τένοντα

Τενοντοπάθεια του επιγονατιδικού τένοντα είναι η εκφύλιση του τένοντα από την επιγονατίδα που προκαλεί πόνο συνήθως κατά την αθλητική δραστηριότητα. Συμβαίνει σε αθλητές σε ποσοστό άνω του 20% που ασχολούνται με μπάσκετ, βόλεϊ, μήκος, ύψος, στα οποία απαιτούνται άλματα, απότομες αλλαγές κατεύθυνσης και στροφές αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μη αθλητές. Κατατάσσεται στα σύνδρομα υπέρχρησης.

Η κατανόηση της παθολογίας δείχνει πως υπάρχουν εκφυλιστικές αλλαγές στην δομή του τένοντα παρά φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτό οφείλεται στις επαναλαμβανόμενες διατατικές δυνάμεις που ασκούνται κατά τη διάρκεια των αλμάτων ή παρατεταμένων θέσεων προς μεμονωμένες κατευθύνσεις που οδηγούν σε συνεχείς μικρορήξεις με αποτέλεσμα την εκφύλιση και τη μερική ή πλήρη ρήξη του τένοντα.

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο κακός προσανατολισμός της επιγονατίδας, η ανισοσκελία, το βάρος, το βαισό η ραιβό γόνατο, η κακή αλτική τεχνική και η λήψη μοσχεύματος από τον τένοντα σε χειρουργίο πρόσθιου χιαστού. Οι ασθενείς αναφέρουν πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, συνήθως υποεπιγονατιδικά. Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι ύπουλη και σπάνια υπάρχει ιστορικό τραυματισμού.

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με την κλινική εξέταση και μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση. Συχνά προκύπτει η ανάγκη να διαφοροδιαγνωσθεί η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων από μια αιτία της σπονδυλικής στήλης ή της άρθρωσης του ισχίου καθώς συχνά προκαλούνται συμπτώματα από αυτές τις περιοχές.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει μείωση της άσκησης, κρυοθεραπεία, κρουστικό υπέρηχο, ελαστική περίδεση (kinesio taping), διόρθωση τυχόν παραμορφώσεων των άκρων ποδών (υπερπρηνισμός), διατάσεις, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και έκκεντρες ασκήσεις. Η εκπαίδευση για αυτοθεραπεία θα κάνει τον ασθενή ικανό να διαχειριστεί το πρόβλημά του. Η αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων είναι ουσιαστικό κομμάτι της αποκατάστασης και προτείνεται πάντα για την αποφυγή μιας μελλοντικής υποτροπής.

Διαβάστε περισσότερα νέα από το Blog μας

Οστικό οίδημα - physio4u Αλεξανδρούπολη

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού, αποτελεί ένα είδος κάκωσης και προκαλείται από υπέρχρηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστό αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Διάβασε περισσότερα
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου στο βόλλευ και τρόποι πρόληψης

Το βόλεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο και η Διεθνής Ομοσπονδία εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια παίκτες σε 138 χώρες. Το γεγονός ότι οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους, καθιστά το βόλεϊ ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Στηρίξτε σωστά το σώμα σας

Η φυσιολογική φθορά, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η καθημερινή καταπόνηση από θέσεις ακατάλληλες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σώμα μας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την κακή μας συνήθεια να γέρνουμε το στήθος προς τα εμπρός και να υιοθετούμε παρατεταμένες θέσεις τότε η κατάσταση χειροτερεύει αφού αυξάνεται δραματικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. 

Διάβασε περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥΣ;

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 – 3 ετών είναι να περπατά ή να στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του. Ένα ποσοστό όμως των παιδιών (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Διάβασε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο