physio4u Logo trasparent

Share it

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
physio4u Logo trasparent

Οσφυϊκή Σπονδυλική Στένωση

Στα πλαίσια της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει προοδευτικά εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους σπονδύλους, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους μυς και τους συνδέσμους που συνθέτουν ανατομικά την σπονδυλική στήλη. Όλες αυτές οι εκφυλιστικές αλλαγές οδηγούν στην σπονδυλική στένωση η οποία είναι συχνά το τελικό αποτέλεσμα κάποιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως οστεοαρθρίτιδα, σπονδυλολίσθηση και κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Στην περίπτωση που η στένωση αφορά τα νωτιαία νεύρα που εξέρχονται από τα μεσοσπονδύλια τρήματα, προκαλούνται συμπτώματα και στα κάτω άκρα. Είναι συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 60.

Αιτιολογικά οι μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις τείνουν να παραμορφώνονται και να γίνονται υπερτροφικές μετά την σταδιακή αφυδάτωση και την απώλεια ύψους του μεσοσπονδυλίου δίσκου, προκαλώντας συμπιεστικά φαινόμενα στον νωτιαίο μυελό και τις ρίζες των νωτιαίων νεύρων. Το τυπικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στα κάτω άκρα και η χωλότητα που μειώνουν σημαντικά το επίπεδο δραστηριότητας του ατόμου.

Οι ασθενείς αναφέρουν ενοχλήσεις κατά τη βάδιση και δεν μπορούν να περπατήσουν μακρυά, ενώ μόλις καθίσουν ο πόνος υποχωρεί. Για τους περισσότερους τα συμπτώματα παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση, με κάποιες περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο των ετών (άνω των 50) και περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα, αδυναμία στα κάτω άκρα, χωλότητα κατά τη βάδιση.

Οι αρχές θεραπείας θα εφαρμοστούν με βάση τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, οι οδηγίες θα είναι εξατομικευμένες και θα έχουν στόχο τις γρήγορες και παραμένουσες βελτιώσεις στη συμπτωματική και λειτουργική εικόνα του ασθενούς.

Η φυσική εξέταση επιβεβαιώνεται  απεικονιστικά με την μαγνητική τομογραφία. Δεδομένου ότι η φλεγμονή είναι μια κοινή συνιστώσα της σπονδυλικής στένωσης, τα ΜΣΑΦ (αντιφλεγμονώδη) μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Ένα στοχευμένο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων σύμφωνα με την μέθοδο McKenzie και με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου Φυσικοθεραπευτή μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω προοδευτική εκφύλιση και να εξασφαλίσει την άνεση του ασθενούς.

Διαβάστε περισσότερα νέα από το Blog μας

Οστικό οίδημα - physio4u Αλεξανδρούπολη

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού, αποτελεί ένα είδος κάκωσης και προκαλείται από υπέρχρηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστό αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Διάβασε περισσότερα
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου στο βόλλευ και τρόποι πρόληψης

Το βόλεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο και η Διεθνής Ομοσπονδία εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια παίκτες σε 138 χώρες. Το γεγονός ότι οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους, καθιστά το βόλεϊ ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Στηρίξτε σωστά το σώμα σας

Η φυσιολογική φθορά, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η καθημερινή καταπόνηση από θέσεις ακατάλληλες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σώμα μας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την κακή μας συνήθεια να γέρνουμε το στήθος προς τα εμπρός και να υιοθετούμε παρατεταμένες θέσεις τότε η κατάσταση χειροτερεύει αφού αυξάνεται δραματικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. 

Διάβασε περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥΣ;

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 – 3 ετών είναι να περπατά ή να στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του. Ένα ποσοστό όμως των παιδιών (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Διάβασε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο