Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά αθλητές κυρίως ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: πόνο στους προσαγωγούς (80%), γύρω από την ηβική σύμφυση (40%), στην κάτω κοιλιακή χώρα (30%), στο ισχίο (12%) και στο όσχεο (8%). Η έγκυρη διάγνωση και η αποκατάσταση έχουν πρωτεύοντα ρόλο ώστε η πάθηση να μην γίνει χρόνια με καταστροφική συνέπεια στην καριέρα των αθλητών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στην έκφυση του προσαγωγού ή στην κατάφυση του ορθού κοιλιακού (ή και στα δύο σημεία ταυτόχρονα) συνήθως στη μία από τις δύο πλευρές, σπάνια αμφοτερόπλευρα.
Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι οι απότομες αλλαγές στην ένταση ή/και στον όγκο της προπόνησης και της επιφάνειας τρεξίματος (χόρτο, συνθετικός τάπητας, παρκέ, χώμα). Ο ασκούμενος αναφέρει πόνο ο οποίος επιδεινώνεται με την άσκηση και ιδιαίτερα κατά την έκταση και την στροφή των ισχίων. Πολλές φορές αντανακλά στους όρχεις, γίνεται εντονότερος με το βήχα ή το φτέρνισμα και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Η θεραπεία εξαρτάται από τα ευρήματα της κλινικής και απεικονιστικής εξέτασης. Στην πρώιμη φάση προτείνεται τροποποίηση της προπόνησης (ακόμη και αποχή), αντιφλεγμονώδης αγωγή και Φυσικοθεραπεία. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα συστηματικής ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής με σταθεροποιητικές ασκήσεις και εφαρμογή ελαστικής περίδεσης. Η αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων είναι ουσιαστικό κομμάτι της αποκατάστασης και προτείνεται πάντα για την αποφυγή μιας μελλοντικής υποτροπής.