Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι μια πάθηση που προσβάλει το τενόντιο πέταλο του ώμου και χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση κρυστάλλων υδροξυαπατίτη (φωσφορικό ασβέστιο) σε περιαρθρικούς ιστούς και κυρίως στους τένοντες κοντά στα σημεία που προσκολλώνται πάνω στα οστά. Η εμφάνιση της νόσου είναι πιο συχνή στους ενήλικες μεταξύ 30-50 ετών και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.
Η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου μπορεί να είναι διάχυτη ή να συσσωρεύεται σε ένα σημείο, οπότε είναι ακτινολογικά ορατή. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως κρύσταλλοι ασβεστίου αποσπώνται από τις εναποθέσεις, εισέρχονται σε παρακείμενο ορογόνο θύλακο και προκαλούν έντονη τοπική φλεγμονή που εκδηλώνεται με αδιάκοπο πόνο, κριγμό, μειωμένο εύρος κίνησης και έντονη τοπική ευαισθησία στην πίεση.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει κινητοποίηση της άρθρωσης με στόχο την αύξηση του εύρους κίνησης και χρήση κρουστικού υπέρηχου με θεαματικά αποτελέσματα.
Αν αποτύχουν όλα τα παραπάνω η λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση του τόφου ασβεστίου που έχει αποτεθεί μέσα στον τένοντα. Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά με την ανεύρεση τις εστίας της ασβεστοποίησης και την αναρρόφησή της. Μετεγχειρητικά το άνω άκρο τοποθετείται σε φάκελο ανάρτησης για μία εβδομάδα και στην συνέχεια ακολουθείται πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με στόχο την λειτουργικότητα της άρθρωσης.