physio4u Logo trasparent

Share it

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
physio4u Logo trasparent

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή «πολλαπλή σκλήρυνση» είναι μια από τις συχνότερες αιτίες μη τραυματικής νευρολογικής ανικανότητας σε άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας. Είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος η οποία ενεπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλοντας ένα σημαντικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα συμπτώματα, η σοβαρότητα και η πορεία της ΣκΠ ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με τη θέση και την έκταση της βλάβης στο νευρικό σύστημα. Συνήθως εξελίσσεται με την πάροδο των ετών οδηγώντας σε διάφορους βαθμούς αναπηρίας σχεδόν σε όλους τους ασθενείς.

Εμφανίζεται όταν τα λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν εσφαλμένα το προστατευτικό έλυτρο μυελίνης γύρω από τους άξονες των νευρώνων στο ΚΝΣ ως ιό-εισβολέα και προχωρούν στην προσβολή του. Η φλεγμονή αρχίζει να διαιωνίζεται, στο πλαίσιο της αυτοάνοσης απάντησης με αποτέλεσμα την απώλεια της μυελίνης (απομυελίνωση). Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλαπλές περιοχές και αφήνει πλάκες μόνιμης ιστικής ουλής, οι οποίες ονομάζονται σκλήρυνση. Οι κατεστραμμένες περιοχές είναι γνωστές ως φλεγμονώδεις πλάκες ή βλάβες και είναι χαρακτηριστικές της νόσου.

Υπάρχουν τέσσερις μορφές:

  • Καλοήθης
  • Πρωτογενώς προϊούσα
  • Υποτροπιάζουσα
  • Δευτερογενώς προϊούσα

 

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέρος του ΚΝΣ που έχει πληγεί και μπορεί να διαφέρουν σε ένταση από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και στον ίδιο άνθρωπο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Τα κύρια συμπτώματα είναι: αδυναμία, μυϊκή ατροφία, μυϊκοί σπασμοί, διαταραχές αισθητικότητας, μούδιασμα, έλλειψη συντονισμού, κόπωση, αστάθεια, προβλήματα ομιλίας (δυσαρθρία), διαταραχές όρασης (διπλωπία, οπτική νευρίτιδα, νυσταγμός), τρέμουλο, σπαστικότητα, διαταραχές ούρησης ή αφόδευσης, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ευαισθησία στη ζέστη, προβλήματα μνήμης, διαταραχές της διάθεσης (κυρίως κατάθλιψη).

Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν την σημασία της Φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της νόσου (σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή).

Για το λόγο αυτό, τα άτομα με ΣκΠ πρέπει να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε προγράμματα θεραπευτικής άσκησης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης συμβάλει στη:

  • διατήρηση της μυοσκελετικής αρτιότητας με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ελαστικότητας
  • βελτίωση της φυσικής κατάστασης και αντιμετώπιση της πρόωρης κόπωσης
  • αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αίσθησης αυτονομίας
  • μείωση της κατάθλιψης και του άγχους
  • βελτίωση των νοητικών λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα νέα από το Blog μας

Οστικό οίδημα - physio4u Αλεξανδρούπολη

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού, αποτελεί ένα είδος κάκωσης και προκαλείται από υπέρχρηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστό αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Διάβασε περισσότερα
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου στο βόλλευ και τρόποι πρόληψης

Το βόλεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο και η Διεθνής Ομοσπονδία εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια παίκτες σε 138 χώρες. Το γεγονός ότι οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους, καθιστά το βόλεϊ ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Στηρίξτε σωστά το σώμα σας

Η φυσιολογική φθορά, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η καθημερινή καταπόνηση από θέσεις ακατάλληλες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σώμα μας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την κακή μας συνήθεια να γέρνουμε το στήθος προς τα εμπρός και να υιοθετούμε παρατεταμένες θέσεις τότε η κατάσταση χειροτερεύει αφού αυξάνεται δραματικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. 

Διάβασε περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥΣ;

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 – 3 ετών είναι να περπατά ή να στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του. Ένα ποσοστό όμως των παιδιών (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Διάβασε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο