physio4u Logo trasparent

Share it

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
physio4u Logo trasparent

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

To σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα περιγράφει την παγίδευση του μέσου νεύρου του χεριού στην πορεία του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα, μια στενή δίοδο που σχηματίζεται από τα οστά του καρπού και τον εγκάρσιο σύνδεσμo. Η παγίδευση αυτή οφείλεται συνήθως σε οίδημα από φλεγμονές με αποτέλεσμα την πάχυνση των στοιχείων που διέρχονται από τον καρπιαίο σωλήνα ή την πάχυνση του εγκάρσιου συνδέσμου.

Εμφανίζεται σε ηλικίες 30-60 ετών με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Οι πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που η εργασία τους απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών π.χ. μουσικοί, κομμωτές, εργάτες που χρησιμοποιούν εργαλεία δόνησης, υπάλληλοι γραφείου αλλά και νοικοκυρές. Εκδηλώνεται επίσης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω κατακράτησης υγρών, όμως υποχωρεί μετά τον τοκετό στο 98% των περιπτώσεων.

Τα συμπτώματα είναι πόνος και μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού με επιδείνωση κατά τις νυχτερινές ώρες. Καθώς χειροτερεύουν μπορεί να εκδηλωθεί μυρμήγκιασμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν το σύνδρομο παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να παρατηρηθεί ελάττωση της δύναμης των μυών του χεριού έως και αδυναμία σχηματισμού γροθιάς, ατροφία των μυών του θέναρος, αδυναμία διαχωρισμού ζεστού-κρύου.

Αρχικά πρέπει να αντιμετωπίζονται οι γενικευμένες παθήσεις που προδιαθέτουν για την εμφάνιση του συνδρόμου όπως διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός, γυναικολογικά προβλήματα.

Η διάγνωση τίθεται πρωτίστως μέσω της λήψης ιστορικού και της φυσικής εξέτασης. Συχνά προκύπτει η ανάγκη να διαφοροδιαγνωσθεί η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων από μία αιτία σπονδυλικής στήλης καθώς συχνά προκαλούνται συμπτώματα από αυτές τις περιοχές. Το ηλεκτρομυογράφημα αποτελεί την πιο έγκυρη διαγνωστική εξέταση.

Η φυσικοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική με τις μεθόδους της χειροθεραπείας και των κινητοποιήσεων του νευρικού ιστού, που στοχεύουν στην απελευθέρωση του νεύρου. Εάν οι συντηρητικές αγωγές αποτύχουν και εξακολουθούν να υπάρχουν συμπτώματα, τότε ο καρπιαίος σωλήνας μπορεί να απελευθερωθεί με χειρουργική τομή του συνδέσμου για να δωθεί στη νευρική ρίζα περισσότερος χώρος. Αυτή η διαδικασία είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται με μεγάλη αξιοπιστία.

Διαβάστε περισσότερα νέα από το Blog μας

Οστικό οίδημα - physio4u Αλεξανδρούπολη

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού, αποτελεί ένα είδος κάκωσης και προκαλείται από υπέρχρηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστό αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Διάβασε περισσότερα
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου στο βόλλευ και τρόποι πρόληψης

Το βόλεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο και η Διεθνής Ομοσπονδία εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια παίκτες σε 138 χώρες. Το γεγονός ότι οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους, καθιστά το βόλεϊ ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Στηρίξτε σωστά το σώμα σας

Η φυσιολογική φθορά, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η καθημερινή καταπόνηση από θέσεις ακατάλληλες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σώμα μας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την κακή μας συνήθεια να γέρνουμε το στήθος προς τα εμπρός και να υιοθετούμε παρατεταμένες θέσεις τότε η κατάσταση χειροτερεύει αφού αυξάνεται δραματικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. 

Διάβασε περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥΣ;

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 – 3 ετών είναι να περπατά ή να στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του. Ένα ποσοστό όμως των παιδιών (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Διάβασε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο