Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινες ανθεκτικές κατασκευές και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμβιομηχανική της άρθρωσης του γόνατος. Λειτουργούν ως μηχανικοί σύνδεσμοι που επιτρέπουν την καλύτερη κατανομή των φορτίων στις αρθρικές επιφάνειες του μηρού και της κνήμης, απορροφούν τους κραδασμούς που ασκούνται σε αυτές και επιπλέον συμβάλουν στη σταθερότητα του γόνατος. Το 60% των φορτίων της άρθρωσης του γόνατος περνά δια μέσω των μηνίσκων. Σε κάθε γόνατο, υπάρχουν ο έσω και ο έξω μηνίσκος, έχουν σχήμα μισοφέγγαρου και είναι αρκετά ελαστικοί.
Η ρήξη μηνίσκου είναι μια συνηθισμένη αθλητική κάκωση, η οποία αντιμετωπίζεται πλέον αρθροσκοπικά, με συρραφή και διάσωση του μηνίσκου όπου αυτό είναι εφικτό. Μπορεί να συμβεί σε νεαρά άτομα λόγω κάκωσης, αλλά και σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.
Οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για πόνο κατά τη βάδιση ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, πόνο μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δυνατό να κλειδώσει το γόνατο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πλήρης έκταση του γόνατος. γεγονός που επιβάλλει άμεση αντιμετώπιση.
Εκτός απο τα λειτουργικά τέστ που χρησιμοποιούνται κατά την φυσική εξέταση για να διαπιστωθεί η ρήξη του μηνίσκου απαιτείται και μαγνητική τομογραφία.
Η αντιμετώπιση στις περισσότερες φορές είναι συντηριτική, οι τραυματικές καταστάσεις όμως αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά.
Η λειτουργία των μηνίσκων είναι σημαντική για το γόνατο, καθυστερούν την έλευση της αρθρίτιδας, ενώ ακόμα και η μερική αφαίρεση του μηνίσκου αρθροσκοπικά (μηνισκεκτομή) μπορεί να έχει εκφυλιστικές επιπτώσεις στην πάροδο του χρόνου.