physio4u Logo trasparent

Share it

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
physio4u Logo trasparent

Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος αποτελεί μία από τις συχνότερες ενοχλήσεις και ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι ζητούν ιατρική βοήθεια. Μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας πολύ σοβαρής κατάστασης η κάποιας πάθησης. Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Κεφαλαλγίας διακρίνεται σε πονοκέφαλο τάσεως και αυχενογενή πονοκέφαλο.

Ο πονοκέφαλος τάσεως είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου και εκδηλώνεται με πίεση γύρω από το κεφάλι. Πυροδοτείται από την έλλειψη τροφής και ύπνου, το στρές, την κακή στάση σώματος και την κόπωση. Ανταποκρίνεται ιδανικά σε κοινά παυσίπονα και δεν προβληματίζει τόσο ώστε να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή.

Ο αυχενογενής ξεκινά συνήθως από την ινιακή περιοχή και αντανακλά στους κροτάφους, τα βρεγματικά, το μέτωπο, τα ζυγωματικά και τους οφθαλμούς. Μπορεί να εμφανίζεται στη μια πλευρά ή και στις δύο. Μπορεί να έχει αιφνίδια έναρξη ή προοδευτική εγκατάσταση. Η διάρκειά του μπορεί να είναι λιγότερο από μία ώρα έως πολλές συνεχόμενες ημέρες. Επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ατόμου και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Ο πρωτοπαθής δεν είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας υποβόσκουσας ασθένειας και προκαλείται από υπερδραστηριοποίηση ή βλάβη στους υποδοχείς πόνου της κεφαλής. Τέτοιες δομές είναι τα νεύρα και οι μυϊκές ομάδες που περικλείουν την κεφαλή και τον αυχένα. Σχετίζεται με την κακή στάση, την υπέρμετρη κίνηση του αυχένα ή την άρση μεγάλων φορτίων. Ο δευτεροπαθής πονοκέφαλος είναι το αποτέλεσμα μιας παθολογικής κατάστασης όπως το τραύμα (τραυματισμός αυχένα δίκην μαστιγίου), η πτώση με άμεση πλήξη της κεφαλής, οι καταστάσεις μέθης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αφυδάτωση, τα προβλήματα οδοντοστοιχίας, οι κρίσεις πανικού κ.α.

Η διάγνωση τίθεται κυρίως με λεπτομερή λήψη ιστορικού και φυσικής εξέτασης. Ο απεικονιστικός έλεγχος είναι συνήθως αρνητικός, χωρίς ευρήματα αλλά απαιτείται ενδελεχής έλεγχος στην υποψία εμπλοκής άλλης παθολογικής κατάστασης.

Οι περισσότεροι ασθενείς με αυχενογενή πονοκέφαλο θεραπεύονται γρήγορα και έχουν πλήρη ανάρρωση με το κατάλληλο πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας. Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από την συνεργασία του πάσχοντα με τον φυσικοθεραπευτή αλλά και από την σοβαρότητα της κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα νέα από το Blog μας

Οστικό οίδημα - physio4u Αλεξανδρούπολη

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του οστού, αποτελεί ένα είδος κάκωσης και προκαλείται από υπέρχρηση. Μπορεί να συνοδεύεται απο κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστό αποτελείται από πολλούς και διαφορετικούς ιστούς.

Διάβασε περισσότερα
ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΛΕΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Διάστρεμμα αστραγάλου στο βόλλευ και τρόποι πρόληψης

Το βόλεϊ είναι άθλημα που παίζεται σε όλο τον κόσμο και η Διεθνής Ομοσπονδία εκπροσωπεί 140 εκατομμύρια παίκτες σε 138 χώρες. Το γεγονός ότι οι αγώνες και οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστούς χώρους, καθιστά το βόλεϊ ένα από τα μεγαλύτερα αθλήματα εσωτερικών χώρων στον κόσμο.

Διάβασε περισσότερα
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Στηρίξτε σωστά το σώμα σας

Η φυσιολογική φθορά, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η καθημερινή καταπόνηση από θέσεις ακατάλληλες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σώμα μας. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την κακή μας συνήθεια να γέρνουμε το στήθος προς τα εμπρός και να υιοθετούμε παρατεταμένες θέσεις τότε η κατάσταση χειροτερεύει αφού αυξάνεται δραματικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. 

Διάβασε περισσότερα
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΤΟΥΣ;

Γιατί τα παιδιά περπατούν στις μύτες των ποδιών τους;

Μια φυσιολογική κατάσταση από την οποία μπορεί να περάσει ένα παιδί μεταξύ 2 – 3 ετών είναι να περπατά ή να στέκεται στα δάχτυλα και στο μπροστινό μέρος των πελμάτων του. Ένα ποσοστό όμως των παιδιών (7-24%) συνεχίζει να περπατά στις μύτες των ποδιών.

Διάβασε περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο